Messengids

Een mes is niet zomaar een mes; elk messentype heeft zijn eigen doel. Messen zijn even verschillend als de ingrediënten die ze moeten snijden. Het verschil zit hem in de grootte, de vorm van het lemmet en de snijrand. Het beste snijresultaat krijg je door gebruik te maken van het juiste mes. We vertellen je daarom graag meer over onze verschillende messen en waar je ze het beste voor kunt gebruiken.

Hakbijl

De hakbijl is met name geschikt voor het flinterdun snijden van groenten, vlees en vis. Ook licht gevogelte zoals kwartels kan de hakbijl heel goed aan.

Koksmes

Het meest veelzijdige mes in de keuken en onmisbaar voor iedere (hobby)kok. Handig voor het snijden van vlees, vis of groenten maar ook ideaal voor het verfijnen van kruiden.

Broodmes

Met het lange en gekartelde lemmet ideaal voor het snijden van hard brood of bijvoorbeeld quiche. Daarnaast ook perfect geschikt om grotere groenten of vruchten te snijden zoals meloen, pompoen of ananas.

Vleesmes

Het vleesmes heeft een lang, smal lemmet waardoor het vlees minder blijft plakken. Hierdoor snij je er makkelijker doorheen en krijg je mooiere plakjes.

Universeel mes

De kleine variant van het koksmes. Ideaal om groenten of kleinere stukken vlees mee te snijden. Dankzij het smalle lemmet kun je er erg nauwkeurig mee werken.

Schilmes

Het schilmes is een klein, licht mesje met een smal lemmet. Dit mesje gebruik je voornamelijk om te schillen en schoon te maken, niet om te snijden.

Santokumes 14 cm | 18 cm

Het santokumes is de Japanse versie van het koksmes. Het woord ‘santoku’ betekent ‘drie deugden’, een referentie naar de drie snijfuncties die het mes kan vervullen: plakken snijden, blokjes maken en fijnsnijden.

Steakmes

Een goed stuk vlees hoort gesneden te worden met een goed mes. Steakmessen met een glad lemmet snijden zonder een vezel los te trekken door het vlees.

Uitbeenmes

Dit mes is speciaal ontworpen voor het uitbenen van vlees en gevolgte. Het uitbeenmes beschikt over een lang en slank lemmet waarmee je moeiteloos langs een stuk bot of been kunt snijden.

Slagersmes

Het slagersmes heeft een lang en dun lemmet met een ronding naar boven aan het uiteinde. Met het slagersmes kun je in één haal mooie, rechte plakken vlees snijden.

Aziatisch hakmes

Met een Aziatisch hakmes snijd je grote stukken vlees of kan je met gemak gevogelte portioneren. Bovendien is een hakbijl uitermate geschikt voor het hakken van kruiden en hardere groenten.

Trancheervork

De trancheervork wordt gebruikt om het vlees of gevogelte op zijn plaats te houden tijdens het voorsnijden (trancheren). Een trancheervork is het beste te combineren met een vleesmes.

Diamanten aanzetstaal

Een aanzetstaal slijpt een mes niet, maar het zorgt ervoor dat de bramen op het snijvlak weer in de richting van het snijvlak staan, waardoor het mes scherp blijft. Door het mes een aantal maal met het hele lemmet langs het aanzetstaal te halen, wordt het weer scherp. Belangrijk is om het mes steeds onder dezelfde hoek te houden.