Messengids


Zoveel messen, zoveel mogelijkheden… Maar waar gebruik je welk mes eigenlijk voor?

Hakbijl

De hakbijl is met name geschikt voor het fijn snijden van groenten in mooie plakken of reepjes. Ook licht gevogelte zoals kwartels kan de hakbijl heel goed aan.

Koksmes

Het koksmes heeft een breed, stevig lemmet en is één van de belangrijkste messen voor zowel de professional als de hobbykok. Voor het verkleinen van vlees, vis of groenten maar werkt ook prima voor het hakken van kruiden.

Broodmes

Met het lange en gekartelde lemmet is een broodmes ideaal voor het snijden van voedingswaar met een harde buitenkant en zachte binnenkant, zoals (stok)brood, quiche en gebak, maar ook fruitsoorten zoals meloen en ananas én harde groenten zijn hiermee te snijden.

Vleesmes

Het vleesmes heeft een lang, smal lemmet en is ideaal voor het snijden van grote stukken vlees, zoals rosbief, ham etc. Omdat het vleesmes direct door de spieren snijdt, is het makkelijk om lange halen te maken en in 1x door het vlees te snijden.

Universeel mes

Middelgroot mes. Geschikt voor het snijden van worst, kaas, tomaten en andere compacte etenswaar.

Schilmes

Het schilmes is een klein, licht mesje met een smal lemmet. Dit veelzijdige mesje gebruikt voor het snijden en garneren van groenten en voor het schillen en garneren van aardappeltjes, fruit etc.

Santokumes 14 cm | 18 cm

Het santokumes is het allround mes uit de Japanse keuken en qua toepassing vergelijkbaar met het koksmes. Het woord “Santoku” betekent “drie goed dingen”, een referentie naar de drie snijfuncties die het kan vervullen: snijden, blokjes maken en fijnhakken.

Slagersmes

De slagersmessen springen in eerste instantie in het oog door het opvallende design van het lemmet. De snede van het lemmet loopt mooi rond weg zoals het een goed slagersmes betaamd. Het wordt veelal gebruikt voor het afsnijden van grote stukken vlees en is zeer populair in professionele kringen.

Aziatisch cleaver

Met een Aziatisch hakmes snijd je grote stukken vlees of kan je met gemak gevogelte portioneren. Bovendien is een hakbijl uitermate geschikt voor het hakken van kruiden en hardere groenten.

Trancheer vork

De trancheervork is een lange vork met twee lange tanden die gebruikt wordt om het vlees of gevogelte op zijn plaats te houden tijdens het voorsnijden (trancheren). Een trancheervork is het beste te combineren met een vleesmes.

Diamanten aanzetstaal

Een aanzetstaal slijpt een mes niet, maar het zorgt ervoor dat de bramen op het snijvlak weer in de richting van het snijvlak staan, waardoor het mes scherp blijft Door het mes een aantal maal met het hele lemmet langs het aanzetstaal te halen, wordt het weer scherp. Belangrijk is om het mes steeds onder dezelfde hoek te houden. Dit wordt voor beide kanten van het mes gedaan, waarbij de voorkant twee maal zo vaak langs het staal wordt gehaald als de achterkant.