Onderhoud

Gemaakt volgens eeuwenoude Japanse tradities en volledig met de hand gesmeed is elk Forged mes even uniek in uiterlijk en afmeting. Door de bijzondere manier van vervaardiging is het raadzaam om de messen op de juiste manier te gebruiken en te onderhouden. Wij hebben een aantal gebruikers- en onderhoudstips voor je op een rij gezet, zodat je zo lang mogelijk plezier kunt hebben van jouw unieke Forged mes!

Reiniging

Zo zorg je het beste voor jouw Forged mes:

  • Forged messen zijn niet vaatwasserbestendig. Reinig het mes met warm water en een kleine hoeveelheid mild afwasmiddel. Droog het direct zorgvuldig af alvorens het op te bergen.
  • Maak het mes na elk gebruik direct schoon en droog. Als het mes te lang in contact blijft met vloeistoffen of andere substanties dan kunnen er roestvlekjes onstaan.
  • Reinig het mes voor het eerste gebruik. De messen kunnen bij de eerste keren gebruik iets afgeven door de beschermlaag op het staal. Dit is normaal en verdwijnt na een aantal keer gebruik.

Onderhoud

  • Indien je een mes voor langere tijd niet gebruikt dan is het raadzaam om deze licht in te vetten met bijv. ballistol of arachideolie. Gebruik liever geen olijfolie, dit wordt plakkerig en kan stinken.
  • Een houten heft kun je indien deze droog wordt insmeren met olie. Gebruik daarvoor het soort oliën dat ook wordt gebruikt voor het onderhoud van houten serveer- en snijplanken, zoals amandel- of druivenpitolie. Gebruik ook hier liever geen olijfolie.
  • Producten van gietijzer (zoals de flambadou en het serveerpannetje) dienen na gebruik te worden ingevet om roest te voorkomen.

Gebruik

    • De messen zijn uitsluiten te gebruiken voor het snijden van vlees, vis, groenten en brood.
    • Gebruik de messen niet voor botten of bevroren voedsel.
    • Gebruik bij voorkeur een houten of kunststof snijplank om te voorkomen dat het snijvlak beschadigt en om te zorgen dat het mes langer scherp blijft.

Slijpen en tussentijds onderhoud

  • De messen kunnen worden onderhouden met het bijbehorende aanzetstaal van Forged. Deze is hiervoor speciaal gemaakt en biedt je een kwalitatief goed aanzetstaal dat ovaal is uitgevoerd en is voorzien van een diamantlaag.
  • Afhankelijk van het gebruik raden wij aan om de messen 1 á 2 keer per jaar te laten slijpen door een professionele messenslijper.