Over Forged

Vanuit een enorme liefde voor koken en tafelen ontstond in 2014 het idee voor het creëren van een onderscheidende, aantrekkelijke, kwalitatieve maar vooral ook betaalbare messenserie. Een messenserie die naast zijn functionaliteiten ook een verlengstuk zou zijn van je keuken, buitenkeuken of van de gebruiker zelf. Messen waarmee je je liefde voor koken en tafelen kunt laten zien.

Na in contact te zijn gekomen met een kleine maar gepassioneerde messenfabriek, die naast hun traditionele werkwijze ook dezelfde visie deelt, kreeg het idee van een nieuwe messenmerk steeds meer vorm. In deze fabriek, met een kleine werkplaats met bevlogen messenmakers, wordt ieder mes voor een groot gedeelte nog met de hand op een traditionele wijze geproduceerd. De werkplaats straalt passie uit voor het vak; de hitte, de geur en de oranje gloed van het vuur, het sissende geluid wanneer het metaal wordt gekoeld, maar vooral de hamerslag bij het smeden van een mes werkt inspirerend. Deze passie en dit vakmanschap, die je normaliter niet zo snel meer terugziet in het eindresultaat van een mes, stond bij Forged juist aan de basis van de karakteristieke look die we wilde creëren. En ook onze naam is hieruit ontstaan.

Vervaardigen

Het vervaardigen van een Forged mes vergt veel tijd, energie en geduld: de messen worden handmatig gesmeed, gevormd, gehard, geslepen, gepolijst, gewassen en zorgvuldig verpakt. Door het gesmede uiterlijk wat letterlijk wordt gecreëerd door de hamerslag van de maker, heeft iedere mes een unieke uitstraling. Geen mes is hetzelfde. En de gedachte dat na de verkoop van een Forged mes de gebruiker hem vervolgens zelf ‘handmatig’ eigen maakt door hem te gebruiken, slijpen, behandelen, doet het Japanse staal en daarmee de Japanse term wabi-sabi eer aan. De Japanse term staat voor de schoonheid van een voorwerp dat door de jaren en intensief gebruik een eigen karakter verwerft. Zo wordt zelfs iedere Forged mes, waar het ook ter wereld gebruikt, na productie nog unieker.

Begin

In 2015 was het dan zover, de start en vuurdoop voor het merk Forged met de lancering van de eerste twee series Brute en Intense. Als snel werden onze messen en onze visie omarmt door veel koks en hobbykoks in Europa en volgden verschillende nieuwe series en nieuwe (type) messen die we tot op de dag van vandaag uitbreiden. Anno 2021 heeft Forged in totaal 6 verschillende series, met ieder hun eigen karakteristieke gesmede look en een unieke design heft (handvat). Alle Forged messen zijn tevens te herkennen aan het Forged logo dat in iedere mes wordt geslagen.

BBQ

Waar vuur en passie een rode draad vormen in ons merk, zijn dit tevens de belangrijkste elementen bij het koken. Het is dan ook niet verrassend dat het merk Forged al snel wordt omarmd in de culinaire wereld. Met name in de BBQ wereld blijken onze messen een verlengstuk te zijn voor vele gepassioneerde (hobby)koks. Niet alleen de functionaliteit van ieder mes, maar ook de uitstraling blijken een perfecte match met de wereld van vuur en buiten koken.

Met dit in ons achterhoofd besloten we in 2020 een hele serie producten te lanceren met de focus op het gezamenlijk buiten genieten van goed vlees, goed gereedschap en elkaar. De basisingrediënten van Churrasco. Met Forged Churrasco wilden we dit concept nieuw leven inblazen en het voor iedereen mogelijk maken om deze beleving en stijl nu ook thuis te ervaren. De spiesen en vorken zijn net als onze messen vervaardigd van hoogwaardig staal en hebben een olijfhouten heft. Samen met de gietijzeren serveerpan en de grijptangetjes is dit de ideale set om gezamenlijk buiten te koken en te eten met vrienden en familie.

Flambadou

Naast de Churrasco Forged serie introduceerden we in 2020 een ander opzienbarend product; de Flambadou. Een uniek kookgerei waarmee we het ‘spelen met vuur’ een letterlijke betekenis geven. Net zoals onze producten letterlijk met vuur worden gesmeed kun je met de Flambadou hetzelfde doen voor je gerechten. Hete kolen, hoog vuur en druipend vet dat al sissend vlam vat en je gerechten niet alleen een heerlijke smaak geeft, maar ook nog eens een unieke beleving creëert voor je gasten.